Ce pot face dacă am fost insultat sau calomniat?

prejudicii insulte sau calomnii

Recuperare prejudicii insulte sau calomnii

Ce pot face dacă am fost  insultat sau calomniat și țin la orgoliul meu atât de mult încât nu pot trece peste așa ceva? Pot intenta un proces civil împotriva persoanei care m-a jignit?

 

 

Înainte de a deschide un proces civil:

  • Trebuie să știți că puteți apela și la prevederile art. 3 pct. 1 din Legea nr 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Conform articolului menționat, săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice se sancționează cu amendă cuprinsă între 200 si 1000 lei;
  • Trebuie să analizați situația și să observați dacă puteți dovedi ceea ce susțineți. Indicat ar fi să aveți martori.
  • Să luați în calcul prevederile art. 15 lit. f ind. 1 din legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, astfel, „stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice” sunt scutite de taxe judiciare de timbru.
  • Să observați dacă sunt îndeplinite condițiile generale ale raspunderii civile delictuale:
    • existența prejudiciului;
    • existența faptei ilicite;
    • existența raportului de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu;
    • existența vinovăției.

 

Ați fost victima unor insulte sau calomnii?

Vă putem ajuta în recuperarea prejudiciilor.

Noul Cod civil, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, prevede faptul că orice persoană are dreptul la libera exprimare, însă această libertate cunoaşte o serie de limitări pentru a nu se aduce atingere vieții private. Pentru a proteja dreptul la viaţă privată şi dreptul la imagine, Noul Cod enumeră în art. 74 acele acţiuni care ar aduce atingere vieţii private: înregistrările audio/video în spaţiul privat, anchetele despre viaţa privată, interceptările telefonice fără acord, difuzarea de informaţii şi dezbateri privind viaţa personală, fără acordul persoanei în cauză.