Drepturile pasagerilor transportului aerian. Recuperare despăgubiri călătorie cu avion. Întrebări şi răspunsuri.

Recent, o companie aeriană din Europa mi-a pierdut bagajul. Am înaintat o plângere către compania respectivă, dar răspunsul pe care l-am primit nu mă mulțumește pe deplin. Mă pot adresa altui organism?

  • DA. Pentru zboruri transfrontaliere, puteți contacta Centrul european al consumatorilor din țara dumneavoastră. Pentru zboruri interne, contactați un centru național pentru consumatori din țara dumneavoastră.

Am rezervat de curând un zbor și am fost șocat de prețul final, rezultat în urma adăugării tuturor taxelor și comisioanelor. Nu ar fi normal ca prețul total al biletului (inclusiv taxele) să fie comunicat de către companiile aeriene încă de la începutul procedurii?

  • BA DA. Fiecare cost (prețul biletului, taxele, suprataxele și comisioanele) trebuie să fie afișat în mod vizibil.

Dacă aeroportul din care plec este situat în afara UE (călătoresc, de exemplu, dinspre SUA către Paris), am vreun drept în cazul în care zborul este anulat?

  • DA, cu condiția ca operatorul aerian să fie autorizat într-o țară europeană.

Am rezervat un zbor de la Londra la Barcelona. Din cauza traficului intens, am ajuns la aeroport cu întârziere, chiar înainte de închiderea porților și nu mi s-a mai permis să urc la bordul avionului. Am vreun drept în acest caz?

  • NU, pentru că nu ați respectat obligația de a vă prezenta la check-in în termenul stabilit.

Zborul meu a fost anulat. Există un termen-limită pentru introducerea unei acțiuni în justiție în vederea obținerii unei despăgubiri?

  • Acest lucru depinde de legislațiile naționale, deci termen-limită variază de la o țară la alta.

Aveți dreptul la despăgubiri materiale și morale în urma unor incidente din călătorii cu avionul.

Vă oferim asistență în recuperare despăgubiri pentru călătoria cu avionul.

Primul meu zbor a avut întârziere și nu am ajuns la timp pentru îmbarcarea în zborul de legătură. Am vreun drept în această situație?

  • DA. Dacă zborurile fac parte din aceeași rezervare, compania trebuie să vă ofere posibilitatea de a opta între rambursarea costului biletului și zborul de întoarcere către aeroportul de îmbarcare cu prima ocazie sau redirecționarea cât mai repede posibil către destinația finală/redirecționarea la o dată ulterioară agreată de dumneavoastră, în condiții comparabile de transport și în funcție de locurile disponibile. Dacă sunteți redirecționat și ajungeți la destinația finală cu o întârziere de cel puțin 3 ore, aveți dreptul la o despăgubire .

Zborul meu urma să plece de la Londra în această dimineață, însă compania aeriană tocmai mi-a trimis un mesaj prin care mă anunță că zborul a fost anulat. Am vreun drept în acest caz?

  • DA, aveți anumite drepturi în baza legislației UE. Puteți solicita rambursarea prețului total al biletului pentru partea de călătorie neefectuată sau redirecționare în cel mai scurt timp. În cazul în care vă aflați deja la aeroport și optați pentru redirecționare, aveți dreptul la mese și băuturi răcoritoare, în funcție de timpul de așteptare, și la două apeluri telefonice, mesaje sau e-mailuri. De asemenea, aveți dreptul la cazare peste noapte, în cazul în care redirecționarea are loc a doua zi și, în funcție de circumstanțe, puteți primi compensații financiare.

Zborul meu a fost amânat timp de patru ore. Am dreptul la compensații financiare?

  • Dacă zborul are o întârziere de peste trei ore, ați putea avea dreptul la despăgubiri în cazul în care compania aeriană nu poate dovedi că întârzierea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare, care nu ar fi putut fi evitate prin măsuri rezonabile.    

Când am ajuns la check-in, am fost informat că zborul meu dinspre Bruxelles către Londra a fost anulat. Am decis să nu mai plec. Mi s-a spus că mi se va rambursa prețul biletului și că, în plus, voi primi și o despăgubire financiară. Au trecut deja câteva săptămâni și nu am primit nimic. Există un termen-limită pentru efectuarea acestor plăți?

  • Da. Costul biletului trebuie rambursat în 7 zile de la anularea zborului. Plata unei despăgubiri depinde de motivul pentru care a fost anulat zborul, dar normele UE nu prevăd un termen-limită pentru efectuarea acesteia.

Am dreptul la despăgubire numai pentru zborurile care au fost anulate sau și pentru cele care au întârzieri?

  • Ambele. Atenție însă, în cazul zborurilor anulate/întârziate, nu aveți dreptul la despăgubiri dacă anularea/întârzierea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare, de exemplu de condiții meteo nefavorabile. În astfel de cazuri, chiar dacă nu veți primi despăgubiri, operatorul trebuie totuși să vă ofere o altă soluție (rambursare sau redirecționare) și asistență (mese și/sau cazare) pe durata așteptării unui alt mijloc de transport.

Aveți dreptul la despăgubiri materiale și morale în urma unor incidente din călătorii cu avionul.

Vă oferim asistență în recuperare despăgubiri pentru călătoria cu avionul.