Cum obțineți prejudicii corecte de la asigurarea de malpraxis medical

Despagubiri asigurări malpraxis medical

Despagubiri asigurari malpraxis medical

Malpraxisul medical este eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.

Asigurarea de malpraxis medical aduce o dublă protecție financiară, atât a cadrelor medicale, cât și a pacienților. Apariția unei erori poate conduce la suportarea tuturor costurilor legate de despăgubiri cu întregul patrimoniu al cadrului medical aflat în culpă. Orice act medical, indiferent de experiența și vârsta personalului medical, este purtător al unui risc.

Asigurarea de malpraxis a cadrului medical este de fapt un transfer al riscului financiar cauzat de apariția unui eveniment de tipul malpraxisului medical. Conform acestei asigurări, asigurătorul, în baza încasării unei sume (denumită primă de asigurare), se obligă să acopere acele prejudicii, reclamate de un pacient sau de moștenitorii acestuia, ce au rezultat în urma acelui act medical care a implicat o situație de malpraxis, inclusiv pentru cheltuielile de judecată.

Doriți să încheiați o asigurare de malpraxis?

Vă putem ajuta să obțineți asigurarea cea mai avantajoasă pentru activitatea dumneavoastră

Sfaturi utile pentru cadrele medicale

Contractul de asigurare este un act juridic stabilit, agreat și semnat de părțile la contract: asigurat și asigurător. El trebuie să reflecte nevoile dumneavoastră, deci solicitați clauze care să corespundă acestor nevoi.

  1. Încheiați polița de malpraxis pentru categoria de specialitate din care faceți parte. O astfel de asigurare transferă riscul de plată a unor prejudicii în cazul producerii unui caz de malpraxis către asigurător și vă ajută astfel la suportarea de către dumneavoastră a cheltuielilor de despăgubire.
  2. Nu încheiați o asigurare pentru o sumă mai mică decât limita minimă. Obligativitatea unei astfel de asigurări, cu respectarea sumei asigurate, este o condiție stabilită de lege a dreptului de practică.
  3. Solicitați asigurătorului să vă prezinte riscurile acoperite. Dacă considerați  necesar, puteți cere asigurătorului extinderea acestor riscuri prin plata unei prime suplimentare. Citiți cu atenție clauzele ce prevăd excluderile, acestea afectează întinderea obiectului contractului de asigurare. Asigurarea trebuie să acopere nevoile dumneavoastră reale de protecție împotriva riscului.
  4. Acordați atenție limitelor de acoperire teritorială. Aceasta se referă la teritoriul pe care au loc prejudiciile (situarea locului în care vă desfășurați profesia), dar și la cetățenia pacientului.
  5. Foarte importante sunt clauzele contractuale care definesc momentul în care se poate produce un malpraxis astfel încât să poată fi despăgubit. Aplicabilitatea asigurării face referire la unitatea medicală, la intervalul de timp de muncă, la condițiile de muncă sau la alte astfel de caracteristici de definitorii. Tot în acest context, este util a se acorda atenție și termenului de valabilitate a asigurării, respectiv acelor clauze contractuale care stabilesc ce se întâmplă dacă o cerere de despăgubire pentru un eveniment produs în timpul valabilității poliței a fost formulată după expirarea acesteia.
  6. Solicitați asigurătorului să vă prezinte lista tuturor costurilor, comisioanelor sau taxelor care sunt specificate în contract sau în legătură cu acesta. Este important să cunoașteți la ce cheltuieli vă expuneți.
  7. Este important să urmăriți care este procedura de constatare a malpraxisului, care este termenul în care se anunță asigurătorul, cine și cum se face constatarea producerii evenimentului, ce acte și documente sunt necesare, în cât timp se plătește despăgubirea etc.

Ați fost într-o situație de malpraxis?

Suntem aici pentru a vă ajuta să obțineți cea mai buna despăgubire de la asiguratorul dumneavoastră.