Despăgubiri pentru prejudiciile legate de traumele psihice. Noua lege RCA 2017.

Despăgubiri pentru prejudiciile legate de traumele psihice. Noua lege RCA 2017.

Despăgubiri pentru prejudiciile legate de traumele psihice. Noua lege RCA 2017.

Potrivit legii de asigurare RCA 2017 (L133/2017), se acordă despăgubiri pentru prejudicii produse bunurilor și pentru prejudicii produse persoanelor implicate în accident. Noutatea constă că de acum se acordă despăgubiri și pentru prejudiciile legate de traume psihice.

În cazul prejudiciilor asupra persoanelor, stabilirea despăgubirii se stabilește pe cale amiabilă și pe cale judecătorească.

Despăgubirile pe cale amiabilă se stabilesc pe baza unor criterii generale de evaluare. În urma acestor criterii se stabilește un punctaj numai pentru prejudiciile legate de durerile fizice.

Pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciată poate aduce documente în dovedirea acestora.

Stabilirea despăgubirii pe cale judecătoreasă se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic şi statistic.

 

Pentru a beneficia de o despăgubire corectă, aveți nevoie de consultanță în acest sens.

Vă oferim asistență pentru solictarea daunelor.

Un specialist în psihotraumatologie poate evalua și se poate pronunța asupra  stării  victimei și din perspectiva integrității psihice. Aceasta evaluare este obligatorie.

Evaluarea psihologica reprezintă o parte importantă în determinarea unei traume (ca întindere și particularitate), astfel se face clar diferențiere față de  evaluarea fizica, medicala.

Potrivit psihologul Diana Vasile, președinta Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei: „în traumatizare lucrurile se întâmplă în cascadă, ce e rănit acum până ajunge să se vindece mai produce o altă rană, un nou stres. Traumatizarea în urma accidentelor duce la pierderea energiei psihice, care la rândul ei generează insomnie, depresie, dificultăți de atenție și memorie, dificultăți de relaționare în familie sau la locul de muncă – iar în unele cazuri se poate ajunge la pierderea locului de muncă, la divorț. Ne pare bine că în sfârșit consecințele psihologice ale traumatizării fizice sunt luate în considerare și că victimele pot beneficia de evaluări complete. Mai mult, susținem cu convingere necesitatea ca victimele să fie evaluate și susținute psihologic mult timp după accident, datorită caracterului dinamic al procesului de evoluție post-traumatică. Această modificare legislativă este un prim pas pentru stabilirea unor standarde de bună practică privind evaluarea victimelor accidentelor și agresiunilor în general”.